RPVWoerden

Reuma patiëntenvereniging Woerden.

RPVWoerden - Reuma patiëntenvereniging Woerden.

Informatie

Wat is reuma?

Klachten, oorzaak en verloop van reuma.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan.

Wat zijn de klachten?
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden. Lees meer over omgaan met reuma.

Hoe verloopt de ziekte?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.

Waardoor word reuma veroorzaakt?
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Heeft u eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat u ook een andere vorm van reuma krijgt.

Feiten over reuma.

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. 2,3 miljoen Nederlanders hebben reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 60% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Categorieën reuma
Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:

Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Bijna 500.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.

Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.

Wekedelenreuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 275.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Reumatische klachten
De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

Hoe herkent u reuma?
Ga naar uw huisarts als u last heeft van:

het dik en warm worden van gewrichten.
langdurige pijn in spieren en/of gewrichten.
pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.

Deze symptomen kunnen uiteraard ook iets anders betekenen. De huisarts verwijst u wanneer nodig naar een reumatoloog of andere specialist.

Chronische aandoening
De oorzaak van reuma is onbekend, we kunnen reuma daardoor nog niet genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

Verschillende soorten reuma.

Korte informatie over alle vormen van reuma.

Acuut reuma.
Acuut reuma ontstaat na een infectie met een bacterie, een streptokok. Vaak begint het met hoge koorts. Daarna worden uw gewrichten pijnlijk. Bij acuut reuma heeft u last van steeds een ander gewricht.

Arteriitis temporalis.
Arteriitis temporalis (RCA) is een ontsteking van een bloedvat bij uw slaap. De ziekte kan pijn aan een of beide slapen veroorzaken. U kunt ook last krijgen van uw ogen en kaken. Met medicijnen kunt u waarschijnlijk helemaal genezen van arteriitis temporalis. Maar voor het zover is wilt u natuurlijk graag weten waar u aan toe bent.

Artritis bij darmziekten.
Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kunt u ook last krijgen van artritis. Vaak komen deze gewrichtsontstekingen voor in de rug, het bekken of in armen en benen.

Artritis psoriatica.
Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. De ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten. Hoeveel last u van uw huid en gewrichten heeft, kan verschillen. De ene keer kan uw huid heel erg opspelen, terwijl u op een ander moment meer last van uw gewrichten kunt hebben.

Artrose.
Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Vaak ontstaat geleidelijk pijn. Ook kunt u last van stijfheid krijgen. En later kan artrose leiden tot een verandering in uw houding.

Bacteriële artritis.
Bacteriën kunnen bacteriële artritis veroorzaken, met een gewrichtsontsteking als gevolg. De ziekte kan snel verlopen of geleidelijk ontstaan. Iedereen kan bacteriële artritis krijgen.

Bechterew.
Bij de ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylopoetica) zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. Bechterew komt drie keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen 15-35 jaar. De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma.

Ziekte van Behçet.
De ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds terugkeren. Kenmerkend voor de ziekte zijn de zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstekingen ontstaan.

Bursitis.
Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. De slijmbeurs is een soort stootkussentje dat het gewricht beschermt tegen te veel wrijving. Bursitis komt vooral voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Chondrocalcinosis.
Chondrocalcinosis is een vorm van reuma waarbij kalkkristallen zich ophopen in en rondom uw gewricht. Uw lichaam wil deze kalkkristallen opruimen. Daardoor ontstaat een ontsteking. De ontsteking veroorzaakt pijn, stijfheid en een zwelling rond uw gewricht.

Enthesitis.
Enthesitis is een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten. De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid van de gewrichten. De ontsteking komt vooral vaak voor in de gewrichten van de schouder, de elleboog en de knie, maar kan over uw hele lichaam ontstaan. De aandoening is vrijwel altijd tijdelijk. Enthesitis gaat over als u goede maatregelen neemt.

Fibromyalgie.
Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust.

De ziekte van Forestier.
Bij de ziekte van Forestier (DISH) groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten. Dit komt vooral voor aan de randen van wervels. De aandoening komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar en vaker bij mannen. De ziekte van Forestier wordt ook wel DISH genoemd.

Hypermobiliteit.
Als u hypermobiel bent, zijn uw banden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. U hoeft hier geen last van te hebben, maar het is wel mogelijk dat u pijn krijgt aan uw spieren of gewrichten. Ook kunnen uw spieren sneller overbelast raken doordat zij het gebrek aan stabiliteit in het gewricht gaan compenseren. Heeft u spier- of gewrichtsklachten door hypermobiliteit? Dan heeft u het hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Jeugdreuma.
Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. Er zijn 3 vormen van jeugdreuma. Deze vormen geven ieder verschillende klachten. Jeugdreuma kan mild verlopen als uw kind goed reageert op medicijnen. Als medicijnen minder effect hebben, kan uw kind een groeiachterstand of beschadigde gewrichten overhouden aan jeugdreuma.

Jicht.
Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling in uw lichaam niet goed verloopt, waardoor urinezuur zich ophoopt. Vaak gaat een eerste aanval over in chronische jicht.

Lupus erythematodes.
Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die uw huid, gewrichten en interne organen kan aantasten. Er zijn drie vormen van lupus erythematodes en elke vorm geeft zijn eigen klachten.

De ziekte van Lyme.
De ziekte van Lyme is een infectieziekte. U krijgt de ziekte als u bent gebeten door een besmette teek. De ziekte van Lyme kan huidinfecties en aandoeningen aan uw gewrichten en zenuwstelsel veroorzaken. Met antibiotica is de ziekte van Lyme goed te genezen.

MCTD.
MCTD staat voor Mixed connective tissue disease. Dit is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel is aangetast. MCTD heeft verschijnselen die overeenkomen met andere bindweefselziekten. Huidafwijkingen, vermoeidheid en het fenomeen van Raynaud komen veel voor.

Myositi.
Bij myositis maakt een ontsteking uw spiercellen kapot. Spiercellen die eenmaal kapot zijn vervangt uw lichaam niet. Uw spieren worden daardoor steeds zwakker. Myositis kan veel klachten geven. Medicijnen kunnen helpen tegen uw klachten, maar de ziekte gaat niet meer over.

Ongeclassificeerde artritis.
Ongeclassificeerde artritis is een reumatische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in een of enkele gewrichten. Dit kunnen grote gewrichten zijn, bijvoorbeeld van de schouder, de knie of de heup. De aandoening kan ook voorkomen aan kleine gewrichten, bijvoorbeeld van vingers of tenen. Ongeclassificeerde artritis kan op elke leeftijd voorkomen, bij vrouwen iets vaker dan bij mannen.

Ongedifferentieerde spondylarthropathieën.
Een spondylarthropathie is een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom. U heeft een ongedifferentieerde spondylarthropathie als uw arts niet precies weet welke vorm van de ziekte u heeft. Als u medicijnen gebruikt, gaan de klachten meestal wel over. De ziekte zelf is niet te genezen. De klachten kunnen verdwijnen, maar ze kunnen ook weer oplaaien. Zo kan zich dan een andere vorm van spondylarthropathie ontwikkelen.

Osteoporose.
Botten verliezen hun stevigheid bij het ouder worden. Dat gebeurt bij iedereen. Bij sommige mensen worden de botten wel érg broos. Dan is er sprake van osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Deze aandoening komt veel voor bij mensen boven de 55 jaar.

Botziekte van Paget.
De botziekte van Paget is een chronische ziekte. Bij deze aandoening wordt het bot veel sneller dan normaal afgebroken. Nieuw bot wordt slordig aangemaakt en is minder stevig. Het bot kan vervormen en sneller breken.

Palindroomreuma.
Palindroomreuma is een vrij zeldzame ziekte waarbij een of enkele gewrichten ontstoken zijn. Deze ontstekingen komen in de vorm van aanvallen. Meestal begint de ziekte op een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. De oorzaak van palindroomreuma is onbekend.

Polymyalgia rheumatica.
Als u polymyalgia rheumatica (PMR) heeft, krijgt u last van spierpijn en stijfheid in uw nek, schouders of bekken. De ziekte gaat eigenlijk altijd over, maar dat kan wel 2 tot 3 jaar duren. Polymyalgia rheumatica komt bijna alleen voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het twee keer zo vaak als mannen. Polymyalgia rheumatica wordt ook wel spierreuma genoemd.

Fenomeen van Raynaud.
Heeft u last van het fenomeen van Raynaud, dan worden in bepaalde situaties uw bloedvaten te smal om voldoende bloed door te laten. Uw vingers en tenen kunnen daardoor verkleuren en pijn gaan doen. U krijgt vooral klachten door kou of als een reactie op spanning.

Reactieve artritis.
Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking. U krijgt deze ontsteking als reactie op een infectie in uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Meestal raken de grote gewrichten zoals enkels, polsen of knieën ontstoken, maar in principe kan elk gewricht in uw lichaam ontstoken raken. Als u ook last krijgt van huiduitslag, ontstoken ogen of ontstoken geslachtsorganen, dan heeft u het syndroom van Reiter. Dit is ook een vorm van reactieve artritis.

Reumatoïde artritis.
Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische ziekte met een grillig verloop.

SAPHO.
SAPHO is een afkorting. De letters staan voor verschillende aandoeningen aan de gewrichten en de huid. Het belangrijkste kenmerk van het syndroom is pijn en zwelling van de borstkas.

Sarcoïdose.
Sarcoïdose is een vorm van reuma waarbij veel verschillende organen ontstoken kunnen zijn. Er is een acute vorm en een chronische vorm. Soms zijn er zwellingen onder de huid zichtbaar. Dit zijn ophopingen van witte bloedcellen. Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd.

Sclerodermie.
Sclerodermie is een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm zijn meerdere organen betrokken. Sclerodermie gaat niet over. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar.

Syndroom van Sjögren.
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Bij dit syndroom raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor.

Tendinitis.
Tendinitis is een ontsteking van een pees. De aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog, schouder of knie. U kunt tendinitis krijgen als u uw gewricht overbelast heeft, maar het kan ook een bijkomend symptoom zijn van een andere reumatische aandoening. Tendinitis gaat meestal over als u rust neemt. Ook medicijnen en oefen- of fysiotherapie kunnen helpen.

Syndroom van Tietze.
Het syndroom van Tietze is een aandoening aan het kraakbeen in uw borstkas. Kraakbeen is veerkrachtig weefsel dat uw borstbeen verbindt met uw sleutelbeen en ribben. Het zorgt ervoor dat uw borstkas kan bewegen als u in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze zwelt dit kraakbeen op. Dat is niet ernstig, maar het is wel pijnlijk.

Virale artritis.
Virale artritis is een gewrichtsontsteking. De oorzaak is een infectie met een virus. Virale artritis gewrichtsonsteking geneest vanzelf. U houdt er ook geen klachten aan over.

Deze website maakt gebruik van cookies.
Ok