Ziekenhuizen mogelijk 184 miljoen in de plus door vervallen medicijnpatent

Het patent van het bestverkochte medicijn ter wereld is in oktober verlopen. De prijzenslag die hierdoor tussen de vijf grote farmabedrijven is losgebarsten, kan het Nederlandse zorgstelsel naar schatting een kostenbesparing van 184 miljoen euro opleveren, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De prijs van Humira, een middel tegen reuma, wordt volgens bronnen door Amerikaanse producent AbbVie met maar liefst 80 procent omlaag gebracht. Dit omdat nu ook andere farmaceuten eigen varianten van het middel mogen maken en verkopen.

“We horen zelfs berichten over kortingen van 85 procent”, vertelt Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ aan de krant. Farmabedrijf AbbVie bevestigt dit niet officieel, maar meldt wel “heel erg concurrerend” te handelen.

Humira is ook in Nederland het bestverkochte medicijn. Het leverde het bedrijf hier tot het verlopen van het patent jaarlijks 230 miljoen euro op. Volgens het FD zou een korting van 80 procent Nederlandse ziekenhuizen op jaarbasis 184 miljoen euro opleveren.

Omdat de kortingen zo hoog zijn, zou de productie van het medicijn niet door elk farmaconcern worden omarmd. Grote bedrijven Amgen, Biogen, Novartis/Sandoz en Mylan bieden het aan, maar Boehringer Ingelheim heeft besloten dat in ieder geval in Nederland niet te doen.

Zorgverzekeraars reageren verheugd op de prijsverlaging. Wel signaleren Menzis en VGZ dat er een risico is dat de concurrentie ermee uit de markt wordt geprijsd. AbbVie zou dan later weer de monopolist kunnen worden en prijzen opnieuw kunnen verhogen.

Artikel is ook te lezen op nu.nl.

Uw mening gevraagd: Reumamedicatie voor, tijdens en na de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat er voorafgaand en tijdens de zwangerschap meer opties voor reuma-medicatie mogelijk zijn dan meestal wordt gedacht. Ook tijdens de periode van borstvoeding is steeds meer reumamedicatie een geschikt alternatief. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) vindt het dan ook de hoogste tijd voor een breed gedragen actuele richtlijn voor het gebruik van reumamedicatie rondom zwangerschap en borstvoeding. Hun vraag aan ReumaZorg Nederland: op welke knelpunten zou de richtlijn nader in moeten gaan? U kunt ReumaZorg Nederland helpen met uw mening.

Lees de oproep “Uw mening gevraagd: Reumamedicatie voor, tijdens en na de zwangerschap” van ReumaZorg Nederland.

Tips bij het kopen van paracetamol, vitamine D of calcium

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol 1000mg, vitamine D en calcium niet meer uit de basisverzekering vergoed. Je kan deze middelen zelf kopen bij de drogist of apotheek. ReumaNederland heeft een aantal tips voor jullie op een rij gezet wat je allemaal kunt doen om de kosten laag te houden.

Lees het artikel “Tips bij het kopen van paracetamol, vitamine D of calcium” op ReumaNederland.

 

Foliumzuur blijft in basisverzekering

In juni dit jaar nam de minister het advies over van het Zorginstituut Nederland om een aantal vitamines, zware paracetamol en mineralen uit het basispakket te halen. Nu is bekend geworden dat foliumzuur – in tegenstelling tot het eerdere besluit –  toch uit de lijst is gehaald van middelen die in 2019 niet meer worden vergoed.

Lees hier het artikel “Foliumzuur blijft toch in basispakket in 2019” op ReumaNederland.

Zaterdag 5 januari Nieuwjaarsinstuif

Op zaterdag 5 januari Organiseren wij voor u gezellige nieuwjaar instuif.

Bij binnenkomst ontvangt u een gezelligdrankje om te toasten op het nieuwe jaar.  Wij hebben zoals u van ons gewend bent gezorgd voor een heerlijk buffet.

en tijdens het eten is er een bijpassende uitvoering van livemuziek.

Na het buffet kunt u nog lang  gezellig bij kletsen tijdens een gezellig samenzijn onder het genot van  een drankje.

Eigen bijdrage voor deze avond € 10,00 (incl welkomstdrankje), ook uw introducé is van harte welkom

Voor inschrijving zie de AsvBredius  of  RPV nieuwsbrief

Locatie: Brediushonk Kievitstraat 40 te Woerden

Aanvang 17.30 uur (zaal open 17.00 uur)