Ziekenhuizen mogelijk 184 miljoen in de plus door vervallen medicijnpatent

Het patent van het bestverkochte medicijn ter wereld is in oktober verlopen. De prijzenslag die hierdoor tussen de vijf grote farmabedrijven is losgebarsten, kan het Nederlandse zorgstelsel naar schatting een kostenbesparing van 184 miljoen euro opleveren, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De prijs van Humira, een middel tegen reuma, wordt volgens bronnen door Amerikaanse producent AbbVie met maar liefst 80 procent omlaag gebracht. Dit omdat nu ook andere farmaceuten eigen varianten van het middel mogen maken en verkopen.

“We horen zelfs berichten over kortingen van 85 procent”, vertelt Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ aan de krant. Farmabedrijf AbbVie bevestigt dit niet officieel, maar meldt wel “heel erg concurrerend” te handelen.

Humira is ook in Nederland het bestverkochte medicijn. Het leverde het bedrijf hier tot het verlopen van het patent jaarlijks 230 miljoen euro op. Volgens het FD zou een korting van 80 procent Nederlandse ziekenhuizen op jaarbasis 184 miljoen euro opleveren.

Omdat de kortingen zo hoog zijn, zou de productie van het medicijn niet door elk farmaconcern worden omarmd. Grote bedrijven Amgen, Biogen, Novartis/Sandoz en Mylan bieden het aan, maar Boehringer Ingelheim heeft besloten dat in ieder geval in Nederland niet te doen.

Zorgverzekeraars reageren verheugd op de prijsverlaging. Wel signaleren Menzis en VGZ dat er een risico is dat de concurrentie ermee uit de markt wordt geprijsd. AbbVie zou dan later weer de monopolist kunnen worden en prijzen opnieuw kunnen verhogen.

Artikel is ook te lezen op nu.nl.

Zaterdag 5 januari Nieuwjaarsinstuif

Op zaterdag 5 januari Organiseren wij voor u gezellige nieuwjaar instuif.

Bij binnenkomst ontvangt u een gezelligdrankje om te toasten op het nieuwe jaar.  Wij hebben zoals u van ons gewend bent gezorgd voor een heerlijk buffet.

en tijdens het eten is er een bijpassende uitvoering van livemuziek.

Na het buffet kunt u nog lang  gezellig bij kletsen tijdens een gezellig samenzijn onder het genot van  een drankje.

Eigen bijdrage voor deze avond € 10,00 (incl welkomstdrankje), ook uw introducé is van harte welkom

Voor inschrijving zie de AsvBredius  of  RPV nieuwsbrief

Locatie: Brediushonk Kievitstraat 40 te Woerden

Aanvang 17.30 uur (zaal open 17.00 uur)

 

De reumabeweegwijzer

Reumabeweegwijzer wijst reumapatiënt op bewegen in de buurt

Het ReumaNederland lanceert voor WereldReumaDag een speciale online keuzehulp voor mensen met reuma. Met deze Reumabeweegwijzer kunnen mensen met reuma lokale beweegactiviteiten opzoeken. De Reumabeweegwijzer stimuleert hen om in beweging te komen. Verantwoord bewegen is voor mensen met reuma vaak dé manier om reumaklachten te verminderen.

‘We willen mensen met reuma op een positieve manier stimuleren actief te bewegen. Ook met reuma kan je iets vinden dat op jouw mogelijkheden aansluit’, legt Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds uit. ‘Op www.reumabeweegwijzer.nl vind je via je postcode beweegactiviteiten bij jou in de buurt. De activiteiten in de Reumabeweegwijzer worden door een deskundige therapeut gegeven, zodat mensen zeker weten dat het beweegaanbod is afgestemd op hun mogelijkheden.’ De beweegactiviteiten worden georganiseerd door reumapatiëntenverenigingen en mede gefinancierd door het ReumaNederland.

Bewegen helpt bij reuma

Prof. dr. Thea Vliet Vlieland, bijzonder hoogleraar Doelmatigheid van revalidatieprocessen en fysiotherapie (LUMC) benadrukt het belang van bewegen bij reuma: ‘Uit onderzoek blijkt dat bewegen werkt bij mensen met reuma. Het zorgt ervoor dat gewrichten soepel blijven, spieren sterker worden en het uithoudingsvermogen verbetert’.